444 0 590

TEKNİK BİLGİLER
Çelik Hasır Nedir?

Kangal halindeki ST I demirinin soğuk çekme yolu ile fiziki özellikleri değiştirilerek çekilmesi ve doğrultulup istenilen boylarda kesilmesi ile mukavemeti arttırılmış nervürlü, yüksek kaliteli çelik hasır çubukları elde edilir. Elde edilen yüksek kaliteli çubukların birbirine dik olarak belirli aralıklarda yerleştirilip punta kaynağı ile birleştirilmesiyle çelik hasır elde edilir. Çelik hasır TS500'de ST IV b, DIN 1045'te Bst 50/55 RK olarak tanımlanır.

AYES beton çelik hasırları TSE 4559 kalite belgesine sahiptir.

Çelik hasırlar TS 708, TS 4559, TS 500, Alman DIN 488 ve DIN 1045, BS 4483 normlarına göre üretilebilmektedir.

Çelik Hasır Tipleri

Standart çelik hasırlar R ve Q olmak üzere 2 tipte imal edilirler.

R tipi hasırlar, tek istikamette çalışan döşemelerde ve mesnet donatılarında kullanılır. R tipi hasırlarda boy çubuğu aralığı 150mm ise en çubuğu aralığı 250mm'dir. TR tipi hasırlar R tipi hasırların tersi olarak üretilir. Esas donatı en çubukları olup aralığı 150mm ise boy çubukları aralığı 250 - 300mm'dir ve genellikle mesnet donatısı olarak kullanılır.

Q tipi hasırlar, her iki istikamette de çalışan döşemelerde ve betonarme yapı elemanlarında kullanılır. Boy ve en çubuk aralıkları 150 - 100 mm'dir.

Standart hasırlar 5.0/ 2.15 metredir. Nakliyesi kolaydır. En ve boy çubukları tek olarak üretilir. 

Geçmişte ham madde üretimindeki çap sıkıntısından dolayı, kalın kesitleri yapmakta yetersiz kalınan ve çift çubuklu olarak üretilen çelik hasırlar, günümüzde buna ihtiyaç duyulmadan, tek çubuklu olarak üretilmektedir. 

Standart hasırların dışında özel çelik hasırlarda üretilmektedir. Max. boy çubuğu 12m., max. en çubuğu 3.20m ebatları içinde her kesitte cm2/m özel hasır imal edilir. 

Çelik hasırlar galvanizli olarak iki farklı şekilde üretilebilir.

Daldırma galvanizli telden üretildiği gibi aynı zamanda siyah olarak basılan kaynaklanmış çelik hasırlar sonradan da daldırma galvanizle kaplanabilir.